klima2klima4klima3

 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • email
 • PDF

EXP//

KLIMAMASKINEN

 1. KUNDE Experimentarium
 2. ÅR 2009
 3. TYPE Spil til undervisning
 4. LINK www.klimamaskinen.dk

Hvert år besøger ca. 350.000 børn og voksne aktivitetscenteret Experimentarium for at lære om natur, teknik, miljø og sundhed. Experimentarium ligger i Tuborgs gamle tappehal i Hellerup og udfordrer de besøgende med knap 300 aktiviteter under samme tag. Experimentariums formål er at fremme interessen for naturvidenskab og teknik på en oplevelsesbaseret måde.

UDFORDRING
Experimentarium har altid været gode til at bygge maskiner, apparater og installationer så børn og unge kan lære samtidig med at de har det sjovt. Experimentarium har længe ønsket at flytte flere af deres aktiviteter over på nettet for at nå ud til flere unge i hele Danmark - unge som ikke lige har mulighed for at komme forbi Experimentarium.
Da vi vandt udbuddet om at lave en 'klimamaskine' var det netop denne udfordring vi stod ovenfor - at lave en lærerig aktivitet, som samtidig er sjov -  og som fungerer godt på nettet.

LØSNING
Vejrguden ‘Puffy’ tager af sted på date, og DU skal styre vejret, mens han er væk. Din opgave er at sørge for, at han får godt vejr, så daten bliver vellykket. Du bliver udstyret med en maskine, som kan få 30 år til at gå på et sekund. Du indstiller bare klimaet ved trække i håndtag, der styrer indstråling, udstråling/refleksion og drivhuseffekt/tilbagestråling. Med disse håndtag kan du i spillet fremkalde præcis det klima, du ønsker dig. Pointen er, at du altid tager udgangspunkt i et lokalt behov, men således ændrer klimaet på HELE kloden og laver ballade andre steder. DMI har været med til at udvikle koden i simulatoren, så interaktionen med klimaet bliver så realistisk som muligt.

Målgruppen er 7-10. klasse, og målet med 'Klimamaskinen' er at vise, at klima er et globalt fænomen, mens vejr er lokalt, men i særdeleshed også, at hele verdens klimasystem er ét sammenhængende system. Spillet skal fungere som supplerende undervisningsmateriale til folkeskolerne. Til spillet er der også udfærdiget en lærervejledning, der giver inspiration til, hvordan spillet kan inddrages i undervisning om klimaet.

Du kan også spille Klimamaskinen her og se hvor god DU er til at styre vejret.

 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • email
 • PDF